Nobel-díjasok és tehetséges diákok XX. találkozója

2023. március 26-28.

Programfüzet

Ismerje meg a konferencia programját!

Díszvendég

Ismerje meg a konferencia kiemelt vendégét!

placeholder user

Bruce Alan Beutler

Nobel-díjas amerikai immunológus és genetikus
A journey in immunology by way of genetics
2023. március 27. 09:25-10:10
 előadók

Ismerje meg a konferencia előadóit!

Plenáris ülés

placeholder user

Bán Sándor

Pedagógiai szakértő
Előkészítő előadás a Szent-Györgyi Diákok számára 
2023. március 27. 08:15-09:00
placeholder user

Hegyi Péter

az NTA programigazgatója
A Nemzeti Tudósképző Akadémia bemutatása
2023. március 27. 11:15-11:35
placeholder user

Lengyel Adrien

Középiskolai képzési igazgató
A Nemzeti Tudósképző Akadémia Középiskolai Képzési Programjának bemutatása 
2023. március 27. 11:35-11:50

Az Év Diákja 2023.

placeholder user

Szalay Tamás

Újrahasznosítható reagens rendszer mikroRNS-ek kimutatására
2023. március 27. 11:50-12:00

A 2021-es évben az iGEM nemzetközi projektverseny keretein belül lehetőségem adódott egy biotechnológia kutatás elvégzésére. Középiskolás csapatommal egy diagnosztikai eljárást szerettünk volna kidolgozni, így kerültek figyelmünkbe a mikroRNS-ek, amelyek számos betegségben, így például több daganatos elváltozásban is, biomarkerként megjelennek a testnedvekben. Ezen néhány 10 bázispár hosszúságú RNS szakaszok detektálását vettük célba, olyan módon, hogy az kiegészíthesse a jelenleg is elérhető eljárásokat, amelyek bár pontosak, drágák és eszközigényesek. A kidolgozott reagens rendszerünkben mikroszkópikus mágneses gyöngyök és ezekhez kapcsolt egyszálú DNS szakaszok a központi elemek. Az előadás során a rendszerben lejátszódó reakciósorozatról és a módszer működőképességét igazoló kísérletekről fogok beszélni.

Talentum-díjas kutatók

placeholder user

Manczinger Máté

magyar immunológus kutatóorvos
Mennyiség a minőség helyett - generalista HLA molekulák és tumorellenes immunitás
2023. március 28. 10:00
placeholder user

Csanády László

egyetemi tanár, intézetigazgató

Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
A supersensitive thermometer in the brain
2023. március 28. 09:40
placeholder user

Kemenesi Gábor

magyar biológus, víruskutató
Lloviu vírus után kutatva Európában
2023. március 28. 09:20
placeholder user

Székvölgyi Lóránt

magyar sejtbiológus, kutató
A kromatin szerkezetének szabályozói: a nodulin homeobox (NDX) fehérje története
2023. március 28. 09:00
placeholder user

Molnár Gyöngyvér

intézetvezető egyetemi tanár
2023. március 28. 11:00-12:00

Pedagógiai szekció

VENDÉGELŐADÓ

LABORATÓRIUMOK

Ismerje meg a laboratóriumi gyakorlatokat!

2023. március 27. (hétfő)

14:00-17:00 óra között

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
Laboratórium 1, 14:00-15:00
Enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálata (ELISA)

A gyakorlat során a diákok egy olyan képzeletbeli laboratóriumban dolgoznak, ahol a kapott minták alapján meg kell állapítaniuk, hogy a mintát adó személyek megfertőződtek-e a Covid-19 pandémiát okozó SARS-CoV-2 vírussal. Különböző minták vizsgálata során egy specifikus antigént fognak azonosítani az ELISA módszerrel. Ezen alapulnak a gyógyszertárakban kapható gyorstesztek is. Természetesen nem valódi (nem patogén) mintákkal fogjuk ezt elvégezni. A módszer viszonylag gyors és egyszerű és kiválóan alkalmas az enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálatok alapjainak megértéséhez.
LABORATÓRIUM 2, 16:00-17:00
Szövettani metszetek fénymikroszkópos vizsgálat

A mikroszkópos szövettanon egy új világban kalandozunk, amiben rengeteg érdekesség, titokzatosság rejlik. Mindenki ugyanazt nézi mégsem ugyanazt látja. Hogyan is van akkor ez? Felfedezzük a normál és a patológiás eredetű metszetekben látható különbségeket, metszeti képek alapján következtetünk a betegségekre, megnézzük mitől állati, emberi, vagy növényi eredetű egy szövet. Tapasztalhatjuk, hogy a technika, hogyan tágíthatja ki érzékszerveink korlátait.
HELYSZÍN:

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
(Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8.)

LÉTSZÁM:

35 fő turnusonként

Németh László Gimnázium és Általános Iskola
306. labortanterem, 14:00-16:00
A házityúk anatómiájának bemutatása
(boncolási gyakorlat 3-4 fős csoportokban)

A gyakorlat során fiatal házityúk bemutató boncolásával párhuzamosan a diákok 3 fős csoportmunka keretében tanulmányozhatják a madártest felépítését. A boncolás előtt elvégezzük az állat külső megfigyelését: azonosítjuk a testtájait, szaruképleteit, megkeressük a farcsíkmirigyet, azonosítjuk a fejen megfigyelhető képleteket és áttekintjük a szájüreget. Ezután részben megnyúzzuk a csirkét, és megvizsgáljuk a nyaki szerveket és a repülésben résztvevő antagonista izmok működését. A testüreg megnyitása után megfigyeljük a légzsákok működését. A mellkasi-hasi üreg feltárása után azonosítjuk az emésztőtraktus szerveit, a kiválasztó és szaporító szervrendszer részeit. Egy idősebb tojó tyúk kipreparált ivarszervének áttekintésével képet kapunk a tojásrakás folyamatáról. A gyakorlat elsődleges célja a szervrendszerek teljes tanulmányozása, a szervek egymáshoz viszonyított anatómiai elhelyezkedésének és élettani szerepének bemutatása. Néhány szervet alaposabban is megvizsgálunk: feltárjuk a szívet, az alsó gégefőt, az összetett gyomrot, kiemeljük a hólyagszemet és az agyat. A gyakorlat részeként néhány szervet sztereomikroszkópban is megvizsgálunk.
308. LABORTANTEREM, 14:00-15:30
A mellüregi szervek vizsgálata

A gyakorlat során sertés és szárnyas nyaki komplexumainak és mellüregi szerveinek összehasonlító boncolását végezzük el. Részletesen tanulmányozhatják a tanulók a táplálkozási – légzési – keringési szervrendszer egyes szakaszait. Rétegelve felnyitjuk a nyelőcsövet, azonosítjuk makroszkóposan és mikroszkóposan a szövettani felépítését. Megfigyeljük a légutak lefutását és tápcsatornával összefüggő helyzetét. Részletesen megvizsgáljuk a gégét, kipreparáljuk a porcokat, amit gégetérgépen helyezünk el. Bemutatjuk a légcserét: kompreszorral felfújjuk a tüdőt, valamint feltárjuk a tüdőfát.
305. LABORTANTEREM, 14:00-15:30
Fehérjetartalom meghatározása spektrofotometriával

A gyakorlat célja, hogy a diákokkal megismertessük a spektrofotometria alapjait. Ehhez az alábbi gyakorlatot választottuk: tejminták fehérjetartalmát fogjuk spektrofotometriásan meghatározni. A vizsgálódásunk alapja a kolorimetria. Ennek lényege, hogy egy ismeretlen oldat koncentrációja az ugyanabból az anyagból készült standardoldattal való színösszehasonlítással határozzuk meg. A fehérjetartalom meghatározásához Bradford reagenst használunk. A színösszehasonlítást spektrofotométer segítségével végezzük el. A módszer lényege, hogy a Bradford reagenssel kék színreakciót adó fehérjékből hígítási sort készítünk, és az előzetes spektrumfelvétel alapján mért maximális abszorbancia értéknél végezzük a további méréseket. A felvett kalibrációs adatok alapján egyenest illesztünk, amire felvihető az ismeretlen koncentrációjú oldat abszorbancia értéke – és így meghatározható a hozzá tartozó koncentrációérték.
HELYSZÍN:

Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Gyulai József Természettudományos Műhely 
(Hódmezővásárhely, Németh László u. 16.)

LÉTSZÁM:

20 fő turnusonként

SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
14:00-15:00 ÉS 15:15-16:15 ÓRA
A muslicagenetika alapjai

Az ecetmuslica több mint száz éve genetikai vizsgálatok alanya. Az utóbbi évtizedekben az emberi megbetegedések jelentős részének örökletes hátterét is modellezik, kutatják muslicakísérletekkel.
A musligagenetika meghatározó alapismereteiről egy rövid bevezetőt követően néhány morfológiai megfigyelés következik sztereomikroszkópos gyakorlatként, valamint egyszerű, mérésen-számláláson alapuló vizsgálódás különböző muslicamutánsok viselkedésére vonatkozóan.
HELYSZÍN:

SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, SzeReTeD laboratórium
(Szeged, Szentháromság u. 2., főlépcsőház, III. emelet)

LÉTSZÁM:

26 fő turnusonként

RÉSZTVEVŐK

Ismerje meg a résztvevő Szent-Györgyi Diákok számát!

terkep
TÁMOGATÓK
sponsor 1
sponsor 2
sponsor 3
sponsor 4
Kapcsolat

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

A konferenciával kapcsolatos további információért kérjük írjon a info@edu-sci.org e-mail címre.